Imprejurimi
Pe langa propria frumusete, capitala Austriei ofera turistilor si posibilitatea de a vizita o multime de locuri minunate, care o inconjoara.
Padurea vieneza - o oaza verde care ofera prilejul unei experiente uimitoare a naturii. Dealuri blande despartite de vai accidentate, idilice culturi de vita de vie, paduri linistite si lunci inverzite, tot atatea peisaje care creeaza un mediu impresionant in Padurea vieneza.
In acest paradis natural, comorile culturale aduc la viata istoria Austriei si ii delecteaza pe toti cei insetati de frumusete si cunoastere.
Wachau - Una dintre cele mai frumoase vai din Austria va asteapta sa o descoperiti. In anul 2000, aceasta regiune renumita si pentru vinurile sale, a fost inclusa de catre UNESCO in lista Sit-urilor Mondiale Protejate. Permiteti-va sa fiti rasfatat si inspirat de frumusetea peisajului din jurul Dunarii, asa cum au facut atatia ganditori si artisti in trecut.
Desigur, cele mai populare destinatii din zona sunt manastirile Melk si Goettweig.
Abatia Melk, in germana Stift Melk, este o manastire benedictina si unul dintre cele mai faimoase sit-uri monahale din lume. Ea este situata deasupra orasului Melk, pe un deal stancos cu vedere spre Dunare, la numai 86 Km de Viena, in Austria Inferioara.
Manastirea a fost fondata in 1089, atunci cand Leopold II, Margraf de Austria, a donat unul dintre castelele sale calugarilor benedictini de la manastirea Lambach. O scoala a fost fondata la Melk in secolul al 12-lea si curand biblioteca monahala de aici a devenit renumita pentru colectia sa de manuscrise. “Scriptoriul” manastirii a fost, de asemenea, un loc de importanta majora pentru producerea de manuscrise. In secolul al 15-abatia a devenit centrul miscarii de reforma de la Melk care a revigorat viata monahala din Austria si Germania de Sud.
Impresionanta manastire baroca de azi a fost construita intre anii 1702 si 1736 de catre Jakob Prandtauer. Remarcabile sunt biserica manastirii, cu fresce de Johann Michael Rottmayr, si biblioteca impresionanta, cu nenumarate manuscrise medievale, inclusiv o colectie de manuscrise muzicale renumite si fresce de Paul Troger.
Datorita faimei si staturii sale academice, Melk a reusit sa scape de distrugere in timpul imparatului Iosif al II-lea, atunci cand multe alte manastiri din Austria au fost confiscate si distruse( intre anii 1780 si 1790). Manastirea a reusit sa supravietuiasca si altor amenintari de-a lungul existentei sale, in timpul razboaielor napoleoniene si, de asemenea, in perioada de dupa Anschluss-ul nazist cand scoala si o mare parte din manastire au fost confiscate de catre stat.
Abatia Goettweig, in germana Stift Goettweig, este una dintre comorile arhitecturale din Austria de Jos, inclusa de catre UNESCO in lista Sit-urilor Mondiale Protejate in anul 2000. Manastirea construita in secolul al 18-lea priveste in jos peste Dunare spre orasul Krems an der Donau de la o altitudine de aproximativ 449 de metri deasupra nivelului marii. Manastirea a apartinut Ordinului benedictin inca de la inceputurile sale, in secolul al 11-lea. Abatia este inconjurata de 26 de hectare de vita de vie nobila: Riesling, Pinot noir si Chardonnay.
Krems an der Donau - La iesirea din Wachau, una dintre cele mai frumoase parti ale vaii Dunarii, se afla fermecatorul dublu oras Krems -Stein.
Krems, situat pe malul Dunarii, merita o vizita in orice anotimp! Nu sunt multe orase din Austria, care prezinta o atat de mare varietate de oferte culturale, istorice sau culinare ca atractivul "oras dublu" Krems-Stein. Situat in partea cea mai estica a vaii Wachau, orasul – cu o vechime mai mare de 1000 de ani - impresioneaza vizitatorii cu cladirile istorice din centrul orasului vechi, care au fost declarate Patrimoniu Mondial de catre UNESCO in anul 2000. Bucurati-va de diferitele fatete ale orasului atunci cand mergeti pe jos prin orasul vechi plin de magazine, restaurante si cafenele.
Parcul National Donau-Auen - Situat intre capitalele europene Viena si Bratislava, parcul pastreaza nealterata una dintre ultimele zone umede importante din Europa Centrala. Aici Dunarea curge inca libera si da viata Parcului National. Ea creeaza un habitat natural pentru numeroase animale si plante, dintre care unele sunt specii rare, pe cale de disparitie. Insotiti de ghizi profesionisti, mergand pe jos sau cu barca, vizitatorii au posibilitatea de a cunoaste lumea fascinanta a Dunarii. Noi perspective asupra zonelor umede ale Dunarii si o multime de informatii sunt disponibile la Centrul National Schloss Orth din orasul Orth pe Dunare.
Lacul Neusiedler (Neusiedlersee) si imprejurimile sale formeaza un peisaj unic in inima Europei, care nu numai ca este protejat de legile stricte de conservare a naturii, dar, de asemenea, a fost inclus de catre UNESCO in lista Sit-urilor Mondiale Protejate. Flora si fauna rara, tipice acestei zone, combinate cu interactiunea dintre influentele germanice, slave si fino-ugrice va ofera o experienta unica.
“Marea vieneza" nu este numai un loc de top pentru surferi si amatorii sporturilor acvatice de toate tipurile, este la fel de populara printre ciclisti si turistii iubitori de litoral.
Eisenstadt - Orasul Eisenstadt este dominat de palatul printilor Esterhazy. Atmosfera magnifica a palatului poarta vizitatorii intr-o calatorie fascinanta in lumea familiei Esterhazy. Palatul Esterhazy este un punct de reper si cel mai important monument cultural al provinciei Burgenland. Originile acestuia pot fi urmarite inapoi in timp pina la o cetate gotica din secolul al 13-lea, care a trecut in proprietatea familiei Esterhazy in 1649. In conformitate cu dorinta Printului Paul I de Esterhazy, aceasta a fost transformata intr-un castel baroc, care a ramas resedinta principala a familiei timp de peste 300 de ani. O caracteristica remarcabila a palatului Esterhazy este faptul ca acesta combina splendoarea baroca si austeritatea neo-clasica cu reminiscente ale stilului austriac Biedermeier.
Faima muzicala a palatului este datorata compozitorului Joseph Haydn si salii care ii poarta numele si a carei acustica este printre cele mai frumoase din lume. Palatul Esterhazy ofera vizitatorilor sai o multitudine de prezentari si evenimente culturale, Festivalul Joseph Haydn organizat aici in fiecare an fiind doar unul dintre acestea.
Important centru economic, cultural si politic din fostul Regat Maghiar ,orasul, prin pozitia sa geografica, a reprezentat un punct de intersectie intre Est si Europa de Vest.
Mayerling - Un episod tragic din istoria Austriei a avut loc in acest mic sat, la doar 30 de minute de mers cu masina de la Viena. Printul Rudolf, fiu al imparatului Franz Josef, s-a sinucis aici pe 30 ianuarie 1889 impreuna cu iubita sa Marie Alexandrine von Vetsera. Locul aflat in posesia manastirii Heiligenkreuz din anul 1550 a fost achizitionat in 1886 de catre Printul Rudolf care a construit aici o cabana de vanatoare. Zvonurile din jurul sinuciderii misterioase a printul mostenitor si a iubitei sale persista pana in prezent. Astazi vizitatorii Mayerlingului pot primi informatii cu privire la stadiul actual al cercetarilor privind moartea celor doi aristocrati si pot vedea de asemenea domeniul de vanatoare care a fost transformat mai tarziu intr-o manastire de Carmelite de catre imparatul Franz Joseph.
Mayerling este accesibil de la Viena fie cu masina, fie cu numeroasele companii de turism care ofera excursii la Mayerling.
Inapoi sus