Atractii turistice
Viena este impartita in 23 de districte: 1 (Innere Stadt) - 2 (Leopoldstadt) - 3 (LandstraYe) - 4 (Wieden) - 5 (Margareten) - 6 (Mariahilf) - 7 (Neubau) - 8 (Josefstadt) - 9 ( Alsergrund) - 10 (Favoriten) - 11 (Simmering) - 12 (Meidling) - 13 (Hietzing) - 14 (Penzing) - 15 (Funfhaus) - 16 (Ottakring) - 17 (Hernals) - 18 (Wahring) - 19 ( Dobling) - 20 (Brigittenau) - 21 (Floridsdorf) - 22 (Donaustadt) - 23 (Liesing).
Primul district, cel central -"Innere Stadt"/”Innenstadt”, este centrul istoric al orasului si este inconjurat de Ringstrasse, un bulevard din secolul al 19-lea, flancat de numeroase cladiri reprezentative. Ringstrasse a fost construit pe locul vechilor ziduri ale cetatii care au alcatuit, pana la distrugerea lor, un cerc interior dublat de catre unul exterior, Guertel. Din acest cartier mai multe drumuri principale se indreapta spre periferia orasului, de exemplu Mariahilferstrasse sau Wienzeile. Cel din urma leaga -"Innere Stadt", de Palatul Schoenbrunn.
Viena este incadrata de dealurile Padurii Vieneze in vest si - cel putin partile istorice - de catre Dunare in est. Alte repere importante pentru oras sunt Donaukanal si Alte Donau (Dunarea veche) doua vechi brate ale fluviului.
Cele mai renumite atractii ale Vienei, printre multe altele, sunt:
1.) Palatul Schoenbrunn;
2.) Palatul Belvedere & Galeria Nationala;
3.) Museumsquartier – cartierul muzeelor;
4.) Museul de istorie a artei;
5.) Ringstrasse – faimosul bulevard din secolul al 19-lea;
6.) Catedrala Stephansdom;
7.) Hofburg,Trezoreria, Biblioteca Nationala, Albertina;
8.) Opera Nationala & Burgtheater;
9.)Praterul – parcul de distractii.
Palatul Schoenbrunn
Modelat dupa palatulVersailles de langa Paris, Palatul Schoenbrunn a fost construit in forma sa actuala in perioada de glorie a barocului austriac, in secolul al 18-lea, pe parcursul a cateva decenii. Imparateasa Maria Theresia, mama natiunii, a fost prima care a decis sa faca din aceasta fosta cabana de vanatoare resedinta de vara a Habsburgilor. L-a angajat pe arhitectul Johann Bernhard Fischer von Erlach, un maestru al arhitecturii baroce, care a ridicat numeroase constructii in Salzburg si, mai tarziu, in centrul Vienei. Prin urmare Palatul Schonbrunn are toate caracteristicile unui palat baroc: fatade frumoase, gradini ceremonioase si un labirint; o sera ( Orangerie), o gradina zoologica, gradini botanice, facilitati pentru trasuri , apartamente de stat si salide spectacole. Nu e de mirare ca astazi Palatul Schoenbrunn este cel mai vizitat obiectiv turistic din Austria. (inapoi)
Palatul Belvedere & Galeria Nationala
Pe vremuri, in zilele de glorie ale stilului baroc, nobilimea de rang inalt care isi dovedise loialitatea fata de Habsburgi in razboaiele impotriva Imperiului otoman, contra-Reformei sau suprimand razvratirile nationale ale etniilor din imperiu, a putut castiga averi fabuloase intr-un timp destul de scurt. Mai multe familii au preluat bunurile protestantilor, revolutionarilor din Boemia sau au cucerit noi teritorii in Imperiul otoman. Cu toate acestea, nimeni nu s-a imbogatit asa de mult ca legendarul "eliberator al Vienei", printul Eugeniu de Savoia. Spre sfarsitul razboaielor turcesti, averea sa rivaliza cu cea a Habsburgilor.
Printul a murit fara mostenitori, asa ca numeroasele sale castele, colectiile de arta si de carte, precum si alte bunuri, au revenit statului dupa moartea sa, in 1736. Doua (sau de fapt trei) dintre castele sale au fost in Viena: palatul lui din primul cartier serveste acum ca Minister de Finante si are unul dintre cele mai cunoscute saloane in stil baroc din Austria, proiectat de Fischer von Erlach.
Celelalte doua sunt cladirile gemene ale palatului Belvedere legate intre ele de una dintre cele mai frumoase gradini baroce din tara. Cele doua castele gazduiesc " Oesterreichische Galerie ", care incearca sa adune intr-un singur loc toate obiectele de arta austriaca din Evul Mediu pana la arta baroca si arta moderna (Biedermeier, impresionism, realism, expresionism si stiluri modern). Aceasta galerie adaposteste cea mai mare colectie Klimt din lume. Belvedere a devenit un simbol national al Austriei in 1955. De la balconul sau cancelarul Leopold Figl a prezentat multimii "Staatsvertrag", tratatul care consfintea independenta Austriei dupa retragerea fortelor aliate care ocupasera tara dupa al doilea razboi mondial. (inapoi)
MuseumsQuartiers – cartierul muzeelor
MuseumsQuartiers ( "Cartierul Muzeelor") este cea mai recenta atractie turistica a Vienei. Se intinde pe o impresionanta suprafata de 60.000 de metri patrati si cuprinde numeroase spatii expozitionale. MuseumsQuartier reuneste o serie remarcabila de opere de arta contemporana cat si piese clasice inclusiv cea mai extinsa colectie de lucrari de Schiele, la Muzeul Leopold.
MuseumsQuartier este situat in Messepalast, un fost centru expozitional, unde se aflau mai demult grajdurile imperiale – de unde si splendidul decor baroc cu ornamente de cai pe arcadele celor mai multe porti. Arhitectura contemporana care a permis adaptarea cladirilor istorice la noul lor scop a fost proiectata de Laurids si Manfred Ortner.
Lucrarile de constructie au inceput in aprilie 1998 si cu numai trei ani mai tarziu, MuseumsQuartier a fost deschis. Renovarea a costat uimitoarea suma de doua miliarde de euro. (inapoi)
Museul de istorie a artei (Kunsthistorisches Museum Wien – KHM)
Alaturi de Ermitaj din Sankt-Petersburg, Uffizia din Florenta, Prado din Madrid, Louvre din Paris si Pinakothek din Muenchen, "KHM" se numara printre cele mai frumoase muzee de Arte Plastice din Europa.
KHM contine rezultatul a ceea ce a fost obsesia pentru arta a multor generatii Habsburgice. Habsburgii au fost mari colectionari de opere de arta si au raspandit aceasta pasiune in randul nobilimii de rang inalt din imperiul lor. Astazi, KHM detine a patra cea mai mare colectie de picturi, cea mai mare colectie de papirusuri egiptene, obiecte de arta apartinind culturilor greaca, romana, etrusca si a altor culturi timpurii, precum si colectii de arta din perioada Renasterii, "devotionalia" (arta religioasa), precum si bijuteriile coroanei Sfantului Imperiu Roman de limba germana. (inapoi)
Ringstrasse – renumitul bulevard al Vienei
Ringstrasse, construit in secolul al 19-lea, este cel mai reprezentativ bulevard al Vienei. Ringstrasse a fost construit dupa demolarea zidurilor orasului vechi, in 1860.
Strajuit de cladiri impozante, localuri si cafenele cu delicioase specialitati traditionale, de la cafea la produse de patisserie, bulevardul Ringstrasse este centrul orasului. Nimic nu este mai placut si mai "vienez" aici decat sa va petreceti ore bune la o masuta, inconjurati de prieteni, delectandu-va cu arta culinara vieneza, rasfoind presa din ziua aceea sau pur si simplu privind in jur, pentru a intelege si simti ce inseamna de fapt Viena. (inapoi)
Catedrala Sfantul Stefan din Viena - Wiener Stephansdom
In inima Vienei, in centrul primului district, veti gasi emblema orasului, cea mai mare dintre toate bisericile vieneze, catedrala nationala din Austria: catedrala Sf. Stefan (Stephansdom), numita cu afectiune "Steffl" de catre multi austrieci. Catedrala a supravietuit celor doua asedii turcesti, razboaielor religioase, bombelor franceze in timpul razboaielor napoleoniene si Primului Razboi Mondial, fara a fi prea serios deteriorata. A fost lovita de bombe, in cele din urma, la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial si reparata cu ajutorul financiar al tuturor provinciilor din Austria, in scopul de a sublinia importanta catedralei pentru intreaga Austrie. Catedrala de azi este construita in stilul gotic tarziu. Prima biserica de pe actualul loc al catedralei a fost construita in stil roman in jurul anului 1137, dar a ars in 1193. A fost reconstruita in stil gotic timpuriu, dar a ars din nou in 1258. Catedrala de azi a fost construita in jurul anilor 1359 cand Rudolf al IV-a pus piatra de temelie pentru o noua catedrala, care avea menirea de a sublinia rolul de capitala al Vienei; constructia a durat pana la inceputul secolului 20, cand au fost terminate ultimele strane si capele. (inapoi)
Hofburg
Hofburg a fost resedinta imperiala pentru Habsburgi timp de mai multe secole; actuala cladire care poarta numele Hofburg a fost in mare masura construita in secolul al 19-lea.
Hofburg-ul impresioneaza prin aspectul sau extrem de ciudat neavand un centru natural, lucru care arata clar ca acesta a fost remodelat in repetate rinduri, precum si prin arhitectura gigantica ce face din el punctul culminant atat al cladirilor de pe Ringstrasse cat si in general al palatelor imperiale austriece. Primele constructii dateaza din secolul al 13-lea, palatul fiind construit in piata "Am Hof" de langa Manastirea Schottenstift. Cele mai vechi fundatii au fost construite probabil de catre ultimii duci Babenberg sau de catre Regele Ottokar Premysl al Boemiei. Intre 1483 si 1583 si apoi din nou intre 1612 - 1806 palatul a fost resedinta imparatilor Sfantului Imperiu Roman de natiune germana. Dupa aceea, a fost resedinta imparatilor Austriei si Austro-Ungariei pana in 1918. (inapoi)
Opera Nationala din Viena - Wiener Staatsoper si Teatrul National – Burgtheater
Opera Nationala din Viena este una dintre cele mai importante cladiri de opera si companii de opera din lume. Membrii Filarmonicii din Viena, una dintre cele mai prestigioase orchestre simfonice din lume, sunt recrutati dintre membrii orchestrei de la Wiener Staatsoper.
Teatrul National din Austria - Burgtheater este una dintre cele mai importante cladiri de pe Ringstrasse. Ea se gaseste vizavi de cladirea Parlamentului, Rathaus (primarie) si principalele cladiri ale Universitatii si este inconjurata de cateva dintre cele mai faimoase cafenele din Viena. Burgtheater este unul dintre cele mai vechi si importante teatre din Europa, fiind considerat al doilea dupa Comedie-Francaise. (inapoi)
Praterul
Prater (sau Wiener Prater) este un mare parc public aflat in Viena. Parcul este amenajat pe un vechi teren de vanatoare deschis publicului de imparatul austriac Iosif al II-lea. Vanatoarea s-a practicat in Prater pana in 1920. Praterul este un parc de distractii gigantic care se intinde pe o suprafata de peste 6 km2. Numele de Prater vine probabil de la ‘pratum’ sau ‘prado’ (latina pasune sau spaniola cimpie, pasune). Praterul se afla in nord-estul orasului Viena si se intinde de-a lungul malului Dunarii. Prater este un modern parc de distractii care ofera vizitatorilor sai peste 250 de puncte de interes. (inapoi)
Primul district, cel central -"Innere Stadt"/”Innenstadt”, este centrul istoric al orasului si este inconjurat de Ringstrasse, un bulevard din secolul al 19-lea, flancat de numeroase cladiri reprezentative. Ringstrasse a fost construit pe locul vechilor ziduri ale cetatii care au alcatuit, pana la distrugerea lor, un cerc interior dublat de catre unul exterior, Guertel. Din acest cartier mai multe drumuri principale se indreapta spre periferia orasului, de exemplu Mariahilferstrasse sau Wienzeile. Cel din urma leaga -"Innere Stadt", de Palatul Schoenbrunn.
Viena este incadrata de dealurile Padurii Vieneze in vest si - cel putin partile istorice - de catre Dunare in est. Alte repere importante pentru oras sunt Donaukanal si Alte Donau (Dunarea veche) doua vechi brate ale fluviului.
Cele mai renumite atractii ale Vienei, printre multe altele, sunt:
1.) Palatul Schoenbrunn;
2.) Palatul Belvedere & Galeria Nationala;
3.) Museumsquartier – cartierul muzeelor;
4.) Museul de istorie a artei;
5.) Ringstrasse – faimosul bulevard din secolul al 19-lea;
6.) Catedrala Stephansdom;
7.) Hofburg,Trezoreria, Biblioteca Nationala, Albertina;
8.) Opera Nationala & Burgtheater;
9.)Praterul – parcul de distractii.
Palatul Schoenbrunn
Modelat dupa palatulVersailles de langa Paris, Palatul Schoenbrunn a fost construit in forma sa actuala in perioada de glorie a barocului austriac, in secolul al 18-lea, pe parcursul a cateva decenii. Imparateasa Maria Theresia, mama natiunii, a fost prima care a decis sa faca din aceasta fosta cabana de vanatoare resedinta de vara a Habsburgilor. L-a angajat pe arhitectul Johann Bernhard Fischer von Erlach, un maestru al arhitecturii baroce, care a ridicat numeroase constructii in Salzburg si, mai tarziu, in centrul Vienei. Prin urmare Palatul Schonbrunn are toate caracteristicile unui palat baroc: fatade frumoase, gradini ceremonioase si un labirint; o sera ( Orangerie), o gradina zoologica, gradini botanice, facilitati pentru trasuri , apartamente de stat si salide spectacole. Nu e de mirare ca astazi Palatul Schoenbrunn este cel mai vizitat obiectiv turistic din Austria. (inapoi)
Palatul Belvedere & Galeria Nationala
Pe vremuri, in zilele de glorie ale stilului baroc, nobilimea de rang inalt care isi dovedise loialitatea fata de Habsburgi in razboaiele impotriva Imperiului otoman, contra-Reformei sau suprimand razvratirile nationale ale etniilor din imperiu, a putut castiga averi fabuloase intr-un timp destul de scurt. Mai multe familii au preluat bunurile protestantilor, revolutionarilor din Boemia sau au cucerit noi teritorii in Imperiul otoman. Cu toate acestea, nimeni nu s-a imbogatit asa de mult ca legendarul "eliberator al Vienei", printul Eugeniu de Savoia. Spre sfarsitul razboaielor turcesti, averea sa rivaliza cu cea a Habsburgilor.
Printul a murit fara mostenitori, asa ca numeroasele sale castele, colectiile de arta si de carte, precum si alte bunuri, au revenit statului dupa moartea sa, in 1736. Doua (sau de fapt trei) dintre castele sale au fost in Viena: palatul lui din primul cartier serveste acum ca Minister de Finante si are unul dintre cele mai cunoscute saloane in stil baroc din Austria, proiectat de Fischer von Erlach.
Celelalte doua sunt cladirile gemene ale palatului Belvedere legate intre ele de una dintre cele mai frumoase gradini baroce din tara. Cele doua castele gazduiesc " Oesterreichische Galerie ", care incearca sa adune intr-un singur loc toate obiectele de arta austriaca din Evul Mediu pana la arta baroca si arta moderna (Biedermeier, impresionism, realism, expresionism si stiluri modern). Aceasta galerie adaposteste cea mai mare colectie Klimt din lume. Belvedere a devenit un simbol national al Austriei in 1955. De la balconul sau cancelarul Leopold Figl a prezentat multimii "Staatsvertrag", tratatul care consfintea independenta Austriei dupa retragerea fortelor aliate care ocupasera tara dupa al doilea razboi mondial. (inapoi)
MuseumsQuartiers – cartierul muzeelor
MuseumsQuartiers ( "Cartierul Muzeelor") este cea mai recenta atractie turistica a Vienei. Se intinde pe o impresionanta suprafata de 60.000 de metri patrati si cuprinde numeroase spatii expozitionale. MuseumsQuartier reuneste o serie remarcabila de opere de arta contemporana cat si piese clasice inclusiv cea mai extinsa colectie de lucrari de Schiele, la Muzeul Leopold.
MuseumsQuartier este situat in Messepalast, un fost centru expozitional, unde se aflau mai demult grajdurile imperiale – de unde si splendidul decor baroc cu ornamente de cai pe arcadele celor mai multe porti. Arhitectura contemporana care a permis adaptarea cladirilor istorice la noul lor scop a fost proiectata de Laurids si Manfred Ortner.
Lucrarile de constructie au inceput in aprilie 1998 si cu numai trei ani mai tarziu, MuseumsQuartier a fost deschis. Renovarea a costat uimitoarea suma de doua miliarde de euro. (inapoi)
Museul de istorie a artei (Kunsthistorisches Museum Wien – KHM)
Alaturi de Ermitaj din Sankt-Petersburg, Uffizia din Florenta, Prado din Madrid, Louvre din Paris si Pinakothek din Muenchen, "KHM" se numara printre cele mai frumoase muzee de Arte Plastice din Europa.
KHM contine rezultatul a ceea ce a fost obsesia pentru arta a multor generatii Habsburgice. Habsburgii au fost mari colectionari de opere de arta si au raspandit aceasta pasiune in randul nobilimii de rang inalt din imperiul lor. Astazi, KHM detine a patra cea mai mare colectie de picturi, cea mai mare colectie de papirusuri egiptene, obiecte de arta apartinind culturilor greaca, romana, etrusca si a altor culturi timpurii, precum si colectii de arta din perioada Renasterii, "devotionalia" (arta religioasa), precum si bijuteriile coroanei Sfantului Imperiu Roman de limba germana. (inapoi)
Ringstrasse – renumitul bulevard al Vienei
Ringstrasse, construit in secolul al 19-lea, este cel mai reprezentativ bulevard al Vienei. Ringstrasse a fost construit dupa demolarea zidurilor orasului vechi, in 1860.
Strajuit de cladiri impozante, localuri si cafenele cu delicioase specialitati traditionale, de la cafea la produse de patisserie, bulevardul Ringstrasse este centrul orasului. Nimic nu este mai placut si mai "vienez" aici decat sa va petreceti ore bune la o masuta, inconjurati de prieteni, delectandu-va cu arta culinara vieneza, rasfoind presa din ziua aceea sau pur si simplu privind in jur, pentru a intelege si simti ce inseamna de fapt Viena. (inapoi)
Catedrala Sfantul Stefan din Viena - Wiener Stephansdom
In inima Vienei, in centrul primului district, veti gasi emblema orasului, cea mai mare dintre toate bisericile vieneze, catedrala nationala din Austria: catedrala Sf. Stefan (Stephansdom), numita cu afectiune "Steffl" de catre multi austrieci. Catedrala a supravietuit celor doua asedii turcesti, razboaielor religioase, bombelor franceze in timpul razboaielor napoleoniene si Primului Razboi Mondial, fara a fi prea serios deteriorata. A fost lovita de bombe, in cele din urma, la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial si reparata cu ajutorul financiar al tuturor provinciilor din Austria, in scopul de a sublinia importanta catedralei pentru intreaga Austrie. Catedrala de azi este construita in stilul gotic tarziu. Prima biserica de pe actualul loc al catedralei a fost construita in stil roman in jurul anului 1137, dar a ars in 1193. A fost reconstruita in stil gotic timpuriu, dar a ars din nou in 1258. Catedrala de azi a fost construita in jurul anilor 1359 cand Rudolf al IV-a pus piatra de temelie pentru o noua catedrala, care avea menirea de a sublinia rolul de capitala al Vienei; constructia a durat pana la inceputul secolului 20, cand au fost terminate ultimele strane si capele. (inapoi)
Hofburg
Hofburg a fost resedinta imperiala pentru Habsburgi timp de mai multe secole; actuala cladire care poarta numele Hofburg a fost in mare masura construita in secolul al 19-lea.
Hofburg-ul impresioneaza prin aspectul sau extrem de ciudat neavand un centru natural, lucru care arata clar ca acesta a fost remodelat in repetate rinduri, precum si prin arhitectura gigantica ce face din el punctul culminant atat al cladirilor de pe Ringstrasse cat si in general al palatelor imperiale austriece. Primele constructii dateaza din secolul al 13-lea, palatul fiind construit in piata "Am Hof" de langa Manastirea Schottenstift. Cele mai vechi fundatii au fost construite probabil de catre ultimii duci Babenberg sau de catre Regele Ottokar Premysl al Boemiei. Intre 1483 si 1583 si apoi din nou intre 1612 - 1806 palatul a fost resedinta imparatilor Sfantului Imperiu Roman de natiune germana. Dupa aceea, a fost resedinta imparatilor Austriei si Austro-Ungariei pana in 1918. (inapoi)
Opera Nationala din Viena - Wiener Staatsoper si Teatrul National – Burgtheater
Opera Nationala din Viena este una dintre cele mai importante cladiri de opera si companii de opera din lume. Membrii Filarmonicii din Viena, una dintre cele mai prestigioase orchestre simfonice din lume, sunt recrutati dintre membrii orchestrei de la Wiener Staatsoper.
Teatrul National din Austria - Burgtheater este una dintre cele mai importante cladiri de pe Ringstrasse. Ea se gaseste vizavi de cladirea Parlamentului, Rathaus (primarie) si principalele cladiri ale Universitatii si este inconjurata de cateva dintre cele mai faimoase cafenele din Viena. Burgtheater este unul dintre cele mai vechi si importante teatre din Europa, fiind considerat al doilea dupa Comedie-Francaise. (inapoi)
Praterul
Prater (sau Wiener Prater) este un mare parc public aflat in Viena. Parcul este amenajat pe un vechi teren de vanatoare deschis publicului de imparatul austriac Iosif al II-lea. Vanatoarea s-a practicat in Prater pana in 1920. Praterul este un parc de distractii gigantic care se intinde pe o suprafata de peste 6 km2. Numele de Prater vine probabil de la ‘pratum’ sau ‘prado’ (latina pasune sau spaniola cimpie, pasune). Praterul se afla in nord-estul orasului Viena si se intinde de-a lungul malului Dunarii. Prater este un modern parc de distractii care ofera vizitatorilor sai peste 250 de puncte de interes. (inapoi)
Inapoi sus