- Regiuni Austria
- Cazare
- Circuite / Drumetii
- Forum
- Concursuri
- Webcams
- Galerie foto
- Galerie video
- Parteneri
Localitati
Mondsee & Mondseeland
Unul dintre cele mai frumoase orase din partea Salzkammergut-ului care apartine land-ului federal Austria Superioara - si unul dintre cele mai renumite din punct de vedere turistic - Mondsee este usor accesibil cu masina din Salzburg si o destinatie populara pentru turistii de o zi care, adusi de zeci de autocare, umplu orasul in fiecare zi in timpul sezonului.
Din punct de vedere istoric, Mondsee este un oras stravechi. Unele dintre vestigiile din neolitic care au fost descoperite in lac sunt expuse linga promenada din parc, altele in muzeul orasului. Comunitatea locala a dat numele de "cultura Mondsee" acestei perioade de vietuire neolitica in Salzkammergut, lucru care arata importanta asezarii. In secolul al 6-lea bavarezii au inceput sa populeze regiunea si in anul 748 o manastire a fost infiintata de catre Odilo, ducele Bavariei, prin intermediul centrului spiritual care era la acea vreme Salzburg-ul.
In 1506 Mondsee a devenit parte a portofoliului tot mai mare de posesiuni al familiei de Habsburg. In cazul in care va intrebati de ce un orasel mic (un sat, de fapt) a avut nevoie de o biserica atat de mare ca St. Michael din Mondsee explicatia este: pentru ca a facut parte dintr-una din cele mai semnificative si mai mari manastiri din Austria.
Interioarele din St. Michael au putut fi admirate in scenele de nunta din filmul "Sunetul Muzici". O mai putin cunoscuta, dar semnificativa contributie la istoria artei o reprezinta cele treisprezece altare baroce laterale, dintre care sapte au fost facute de catre celebrul artist elvetian Meinrad Guggenbichler, care si- a petrecut cea mai mare parte din cariera sa in aceasta biserica. Asezamintele din jurul manastirii sunt folosite acum ca hotel si centru de conferinte. Exista aici si un Muzeu al orasului (Heimatmuseum), cladire in care cele mai interesante exponante vorbesc despre importanta localitatii in perioada neolitica a Salzkammergut-ului.
Hallstatt, perla a Salzkammergut-ului
Hallstatt reprezinta mai multe lucruri: cel mai frumoas sat din intreg Salzkammergut-ul; cel mai vechi oras din Austria inclus de catre UNESCO in lista Sit-urilor Mondiale Protejate si una dintre atractiile turistice de prima mana din Austria. Centru al Salzkammergut, situat pe malul lacului Hallstaettersee, lac ce se numara el insusi printre cele mai frumoase lacuri din Austria, Hallstatt este inconjurat de munti abrupti si impaduriti. Impunatorul munte Dachstein este vizibil de pe lac si lantul muntilor Sechserkogel accentueaza si mai mult peisajul alpin.
Hallstatt a fost centrul unei culturi neolitice care si-a datorat succesul minelor de sare din apropiere. Aceasta cultura, numita " Cultura Hallstatt " dupa numele localitatii, a dominat zona de nord a Alpilor pana la sosirea triburilor celtice. Artefactele lor au fost gasite in afara de Austria de astazi, in Ungaria si in zona Marii Mediterane.
Perioada de maxima inflorire a neoliticului Hallstatt a fost in cele trei secole dintre anii 800 si 500 i.Hr..
Succesul orasului a continuat dupa o perioada mai proasta in timpul Imperiului Roman si a Evului Mediu timpuriu. Mai tarziu, in Evul Mediu, Hallstatt a redevenit, din nou, unul dintre cele mai importante centre miniere de sare si al comertului din Europa Centrala.
Hallstatt a avut o problema semnificativa: a fost teribil de greu accesibil. Primul drum rutier a fost construit abia in anul 1890! Fasia ingusta de teren dintre stanci si lac a putut adaposti doar o mica comunitate, lipsa de spatiu dand nastere la atractii turistice deosebite.
Bad Ischl: Centrul imperial al Salzkammergut-ului
La numai 468 m altitudine, Bad Ischl, cu cei 13.887 de locuitori ai sai, combina traditia nobila cu gustul proaspat de viata. Situat pe munte, langa un rau, in apropierea zonelor de schi si a mai multor lacuri alpine Bad Ischl ofera turistilor posibilitatea de a alege ce sa faca: o excursie cu telecabina, o vizita la vila imparatului sau la mina de sare, vizionarea unui spectacol in cadrul Festivalului de Opereta sau o partida de golf la Salzkammergut Golf Club. Un meci de tenis, drumetiile sau ciclismul montan reprezinta alte alternative tentante.
Un centru prosper al comertului cu sare timp de secole, Bad Ischl a devenit cea mai cunoscuta statiune balneara din regiunea Salzkammergut atunci cand un medic local, pe nume Josef Gorz, a descoperit, la inceputul secolului al 19-lea, ca salina din apropiere a ajutat la tratarea si chiar vindecarea unor afectiuni reumatice. Vestea s-a raspandit rapid, probabil accelerata de nebunia pan-europeana cu privire la statiuni balneare din acele zile, si imediat aristocratia vieneza a dezvoltat un interes deosebit pentru apele sarate de la Bad Ischl. Compozitori ca Lehar, Strauss, Bruckner si Brahms au descoperit pasiunea lor pentru Bad Ischl – Lehar chiar s-a mutat acolo. Ganditi-va la aspectele melodice romantice pe care muzica acestor patru mari compozitori le au in comun si puteti anticipa spiritul de la Bad Ischl.
Inapoi sus